marți, 17 mai 2011

Origami





Lebada Origami
Cum doi ani  am descoperit aceasta arta si anume Origami .Rasfoind paginile internetului am ramas placut impresionata de ce se poate face dintr-o bucata de hartie.
Prima mea opera a fost aceasta lebada.
Pe parcursul acestor zile va voi mai arata si alte lucruri minunate .
Cine doreste sa faca asa cea gasiti tutorialul aici http://www.youtube.com/watch?v=lhlyAhTztEk


                 Origami este arta tradițională japoneză a împăturirii hârtiei în diverse forme. Această formă de artă este originară din secolul 17, dar a cunoscut popularitatea și evoluția abia pe la mijlocul anilor 1900. Scopul final este ca o foaie de hârtie sau de material să fie transformată într-o figurină prin împăturire și sculptare, însă fără a folosi tăieturi sau lipici.
Multe cărți de origami încep cu descrieri ale tehnicilor de bază, care se folosesc pentru a construi modelele. Acestea includ diagrame simple pentru împăturiri și modele standard care se pot folosi ca bază pentru modele mai complicate.
Se pot construi figurine origami din aproape orice material care suporta îndoituri, dar materialul standard este de fapt hârtia. Există și o hârtie specială, japoneză, din orez, denumită adeseori “kami”. Se vinde în pachețele de pătrate, de diverse dimensiuni de la 2.5 cm până la 25 cm sau chiar mai mari. De obicei este albă pe o parte și colorată pe verso, dar au apărut și o mulțime de alte modele, într-o varietate de culori și texturi. Hârtia origami este mai ușoară decât hârtia albă de copiator, fiind mai potrivită pentru toate modelele explicate în cărți.
Există mai multe tipuri de origami: action origami, însemnând figurine care sunt mobile într-un fel, zboară sau au membrele mobile; modular origami care constă în asamblarea mai multor piese simple pentru a forma un model complex; wet-folding prin care se realizează forme rotunde, în special animale, iar hârtia este udată pentru a putea fi modelată fără încrețituri, etc. 3D origami este un derivat din modular origami, prin care se folosesc foarte multe piese pentru a forma un model mai mare și mai complicat.

Lebada modulara se construieste din aproximativ 500 de bucati triungiulare de baza. Am sa incep prin a descrie cum se impaturesc bucatile triunghiulare iar apoi voi descrie asamblarea lor pentru a forma lebada si piedestalul pe care aceasta este asezata.
Crearea triunghiurilor
Triunghiurile se impaturesc din bucati dreptunghiulare de hartie 1/32 din o cola A4. ( daca vi se par prea mici se pot face foarte bine si din bucati 1/16 din o coala A4)
1. Impaturiti dreptunghiul in jumatate pe lungime.
2. Impaturiti pe orizontala si apoi despaturiti.
3. Impaturiti marginea de sus de-a lungul cutei create la punctul 2.
4. Intoarceti piesa pe partea cealalta si indoiti coltul cel mai din stanga jos si cel mai din dreapta jos catre baza tringhiului format la punctul 3.
5. Impaturiti cele doua bucati de jos astfel incat piesa sa devina un triunghi.
6. Impaturiti in jumatate, partea dreapta peste partea stanga astfel incat sa obtineti un triunghi mai mic (dreptunghic).
7. !!! IMPORTANT – In momentul in care priviti triungiul din partea dreapta trebuie sa vedeti doua buzunare. !!!
Felicitari, ati impaturit prima piesa. Spor la impaturit urmatoarele 499.
Construirea lebedei
1. Asezati doua piese “in picioare” una langa alta si introduceti cate un piciorus in cate un buzunar al celei de-a treia piesa asezata “culcat”.
2. Continuati operatia creand o forma circulara din 30 de bucati “culcate”. (randurile 1 si 2)
3. Adaugati in acelasi fel inca 3 randuri (randurile 3, 4, 5). Intoarceti constructia. Ar trebui sa arate ca un stadion.
4. Randul 6 (ultimul rand care este un cerc complet) reprezinta fundatia pe care se vor construi aripile sub forma de piramida. Randul 7 va avea cate 12 piese de o parte si de alta (24 in total). Randul 8 va avea cate 11 piese de o parte si de alta (22 in total). Continuati constructia piramidelor, fiecare rand avand cate o piesa mai putin pentru fiecare aripa,  pana ajungeti la randul 18 care va avea cate o piesa la fiecare aripa.
5. Acum vom construi coada. Incepand cu randul 7 s-au creat 2 spatii de-o parte si de alta a lebedei. Alegeti unul dintre ele si adaugati 3 piese. Randul 8 va avea 4 piese. Randul 9 va avea 3 piese, randul 10 va avea 2 piese iar randul 11 (ultimul din coada) va avea 1 piesa.
6. Pentru a forma gatul aveti nevoie de 30 de piese. Le imbinati astfel incat sa obtineti forma supla de “S” a gatului de lebada. La sfarsit lipiti cele doua buzunare ale ultimei piese pentru a forma ciocul.
7. Pentru a forma piedestalul imbinati 35 de pise pentru cercul cel mic si 45 pentru cel mare la fel ca in cazul gatului. Se pot face si 3 inele pentru piedestal.
8. Pentru a monta gatul scoateti 2 piese din randul 6 si il atatsati.
GATA!!!
Observatii: Puteti folosi lipici pe ici pe colo (de exemplu la cercurile bazei sau la gat) dar mare atentie, excesele nu sunt recomandate ;)





                                                                             



Sa va arat cum mi-a iesit mie. Eu am ales sa o construiesc din bucati de 1/16 din A4, si nu am mai facut pidestal ca atare la sfarsit am scos piesele din randul 1 si le-am pus ca pe celelate (Atentie, am facut asta abia la sfarsit cand modelul era complet, daca o faceti mai devreme s-ar putea sa vi se destrame). Gatul are mai multe piese (acest gat ar fi fost mai potrivit unei lebede negre deoarece ele au gatul atat de lung). De asemena am facut la gat un triunghi in plus de dimensiune 1/32 din A4 portocaliu pentru a sugera ciocul si i-am lipit si 2 paiete negre pentru ochi. Stiu ca nu e chiar in spiritul origami dar un pic de creativitate nu strica.



Detalii suplimentare pentru cei care Vor intrebat:
– dimensiunile foilor din care s-au facut triunghiurile: dimensiunile exacte ale unei foi mici de 1/32 din A4 sunt 52,5mm x 37,125mm. Recomandam totusi sa nu te apuci sa le masori pe fiecare in parte. Pur si simplu impaturesti coala de hartie in jumatate de 5 ori.
– cum se asambleaza randul 6: dupa ce intorci structura, randul 6 se pune in acelasi mod(aceeasi directie) ca si randurile 2345. Efectul final va fi asemanator cu cel de solzi. In filmulet primul rand este pus invers pentru a oferi stabilitate. Dupa ce pui cateva randuri sau mai bine dupa ce termini poti sa intorci primul rand in acceasi directie cu restul.
– gatul se destrama usor: gatul este intradevar foarte fragil. Poti folosi orice tip de lipici/aracet ca sa il fixezi. Poti de asemenea sa il construiesti din mai putine module.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu