miercuri, 25 ianuarie 2012

Top 10 – Cele mai înalte cascade din lume

      În lume există numeroase cascade care sunt renumite -  unele sunt populare deoarece sunt cele mai înalte, iar altele pentru că sunt poziţionate pe cei mai înalți munți.

10. Cascada Browne


     Cascada Browne se află pe locul 10, cu o înălțime de 836 m, iar lăţimea sa este de 12 m și este situată în Parcul Național Fiordlands, la sud de Noua Zeelandă.

9. Cascada Bruce James 


     Bruce Falls se află în Canada și are o înălţime de 839 m.

8. Cascada Pu “uka’oku 


     Pu’uka’oku Falls se află pe insulaMolokai (Hawaii) şi înălţimea ei  este de 840 m. 

7. Cascada Baläifossen


      Baläifossen este o cascadă minunată, este situată în Norvegia și are o înălţime de 849 m. Apele sale se varsă în lacul Osafijorde, dar pe timpul verii apele cascadei seacă.

6. Cascada Vinnufossen


     Vinnufossen Falls se află în Sunndal (Norvegia), iar înălţimea ei este de 860 m.

5. Cascada Yumbilla


     Yumbilla Falls are înălțimea de 896 m și se află în Peru.

4. Cascada Olo’upena


      Olo’upena Falls este situată în Oloupena, Hawaii (SUA). Înălțimea ei este de 2953 de metri, este o  cascadă minunată şi este flancată de munţi. Această cascadă este foarte subţire, și de aceea mai este  cunoscută și sub numele de ”Obosita”.

3. Cascada Tres Hermanas


     Tres Hermana Falls are 914 m și se află în Peru.

2. Cascada Tugela 


     Tugela Falls se află în Drakensberg (Muntii Dragonului) în Parcul Naţional Royal Natan, în provincia KwaZulu-Natal, Republica Africa de Sud. Înălţimea ei este de  947m. Apa sa este pură și este foarte bună de băut.

1. Angel Falls


     Angel Falls este cea mai înaltă cascadă din lume și este situată în Parcul Naţional Canaima, din Venezuela, și are o înălţime de 979 m.

 

Totul Despre Pisici

         Multi dintre cei care si-au ales ca animal de companie pisica au observat ca, din cand in cand, aceasta obisnuieste sa mestece iarba. Pisicile care traiesc in apartament apeleaza, ca substituent, la plantele pe care le gasesc aici, de cele mai multe ori distrugandu-le. Dincolo de disperarea proprietarilor care isi vad decorul devastat, exista si riscul ca animalele sa se imbolnaveasca, multe dintre plante fiind toxice (leandrul, ficusul, narcisele, rhododendronul, lalele, iedera, crinul, vascul, violetele, steaua de Craciun, azaleele etc.).
         Acest comportament ciudat a nedumerit pe foarte multi dintre expertii in cresterea animalelor, care au admis cu sinceritate ca nu au un raspuns clar asupra problemei. Altii s-au avantat in explicatii dintre cele mai diverse. Replica favorita a fost, pentru mult timp, aceea ca pisicile isi procura singure din natura fibrele vegetale necesare unei activitati gastro-intestinale sanatoase, acestea actionand ca un laxativ. O explicatie asemanatoare a fost aceea ca iarba le ajuta sa elimine ghemurile de par din stomac, explicatie bazata pe observatia asupra animalelor care, dupa ce consuma iarba, obisnuiesc sa vomite. Cei care au constatat acest comportament au omis insa faptul ca voma le este provocata de dieta necorespunzatoare si nu de iarba pe care o consuma dupa.
         O explicatie mai putin vehiculata a fost aceea ca iarba le ajuta pe pisici in cazul in care acestea sufera de inflamatii ale gatului sau iritatii ale stomacului.
Adevarul este ca nimeni nu stie cu precizie de ce pisicile prefera iarba la un moment dat, dar in cazul in care o consuma, cu siguranta nu inseamna ca sunt bolnave. In mod cert afirmatia: “daca pisica mananca iarba inseamna ca e bolnava” este numai un mit. Cantitatea de iarba pe care pisicile o consuma este destul de mica, pentru a le provoca voma sau pentru a actiona in vreun mod asupra stomacului.
Cea mai recenta si cea mai plauzibila explicatie este aceea ca pisicile consuma iarba pentru a obtine o cantitate mica dintr-o substanta chimica pe care nu o pot procura din hrana obisnuita si care este esentiala pentru sanatatea lor. Substanta in cauza este o vitamina - acidul folic - care joaca un rol important in producerea de hemoglobina. In cazul in care pisicile au un deficit de acid folic procesul de crestere le este afectat si risca sa devina anemice. Nu incercati, sub nicio forma, sa dezvatati pisicile de acest obicei. Incercati, mai degraba, sa le asigurati necesarul de iarba chiar si in cazul in care locuiti intr-un apartament.
Acelasi comportament il au si cainii.

Pisicile nu simt gustul dulce

      V-ati intrebat vreodata de ce pisicile prefera carnea in locul dulciurilor si de ce nu pot fi ''mituite'' cu bomboane sau prajiturele?
Produsele indulcite sau cele care au in componenta diferite mirodenii si care noua, oamenilor, ne incanta simturile, nu prezinta nici un interes pentru pisici. Iubitele noastre feline ''de casa'' nu sunt interesate, cand vine vorba de mancare, decat de un singur fel: carnea, si aceasta nu pentru ca ar fi niste pradatoare fara mila care de abia asteapta sa prinda in gheare o pasare sau un soricel, ci pentru simplul fapt ca ele nu simt gustul dulce, spre deosebire de alte mamifere.
      Conform cercetarilor, se pare ca felinele (lei, tigri, pisici, etc.) nu au una din genele responsabile pentru detactarea gustului dulce, astfel ca ele nu il simt ca noi, oamneii, de exemplu. Pe de alta parte, ele pot simti gusturi pe care noi nu le percepem, cum ar fi trifosfatul de adenozina, o substanta care se gaseste in carne, unul din alimentele preferate al pisicilor.
      Pana acum, felinele sunt singurele mamifere care nu poseda gena care ne ajuta sa simtim gustul dulce.

10 motive pentru a iubi pisicile!

      In razboiul "pisici vs caine” taberele se lupta cu inversunare pentru a castiga locul de „cel mai bun companion al omului”. Si fiecare ataca cu armele din dotare, adica cu argumente pentru care oamenii ar trebui sa le prefere una alteia. Iata cel putin 10 motive pentru care pisica este animalul de companie ideal, in detrimentul cainilor.
      1. Pisicile folosesc litiera. Cu pisica ati scapat de iesitul afara de 3 ori pe zi, mai ales dimineata devreme; sau mai rau de surprizele umede sau consistente lasate peste tot prin casa cand cateii sunt mici. La pisici e simplu, odata aratata litiera cu nisip felina va stii ce are de facut. Adio miros neplacut si murdarie in casa. Adio lectii nesfarsite despre invatatul sa-si faca nevoile afara.
      2. Baia e mai placuta. De altfel ati scapat de imbaiat, de apa risipita prin toata casa. Pisicile se curata singure, au mereu blana ingrijita si curata, nu miros. Baia efectiva totusi este necesara din cand in cand insa volumul de munca e mult mai mic.
      3. Pastreaza covorul si canapeaua curata. Nu veti avea probleme cu parul lasat peste tot prin casa. Pisicile se ling si inghit tot parul mort. Apoi elimina ghemotoacele de par, care sunt usor de strans. Astfel foarte putin sau chiar nici un fir de par nu veti mai gasi pe mocheta, haine sau coltar. Uneori trebuie ajutate prin furnizarea unei hrane care are proprietati de facilitare a regurcitarii parului.
      4. Liniste! Pisicile dorm aproximativ 16 ore pe zi, in care nu le auziti glasul. Chiar si in perioada cand sunt active nu trebuie sa va faceti griji ca vecinii ar putea fi deranjati, cum se intampla in cazul cainilor.
      5. Sunt independente. Iar asta este un avantaj atunci cand trebuie lasate acasa perioade lungi de timp. Atata timp cat au hrana si apa suficienta nu veti avea de ce sa va faceti alte griji. Va vor astepta cuminti si in liniste pana va veti intoarce. Nu mai e nevoie de rugat cunostinte sa va gazduiasca companionul sau sa apelati la pensiunile pentru caini, uneori foarte scumpe.
     6. Nu au nevoie de plimbare. Foarte rar o pisica va accepta sa fie pusa in lesa. De fapt nici nu e necesar, ele nu au chef sa va alerge kilometrii intregi, mai ales daca ati venit obosit de la serviciu. Fac suficienta miscare in interiorul casei sau in curte daca au posibilitatea.
      7. Sunt mai afectuoase! Nimic nu e mai placut decat momentul in care pisica isi arata afectiunea fata de noi, cand isi freaca capul de corpul nostru si incep sa toarca. Torsul e foarte relaxant si binedispune. Am putea spune ca aceasta este principala lor calitate si arma cu care ne tin subjugati.
      8. Va respecta spatiul. Pisicile nu au nevoie de multa spatiu la dispozitie. Orice apartament sau camera e destul ca sa se simta in largul lor si sa nu va incurce. In plus pot trai toata viata in interior, fara sa sufere vreo depresie. Sunt usor de intretinut oriunde, oricand.
      9. Prind soareci. Daca au de unde, atunci vor avea grija sa nu mai fiti deranjati de enervantele rozatoare, astfel va rasplatesc si ele pentru grija pe care le-o purtati. Si nu e atat de simplu sa stai atat de mult la panda si apoi sa mai si mananci dezgustatoarea creatura. Cei care locuiesc la casa cu siguranta s-au trezit cu soarecii pusi pe presul de la intrare, nu voiau sa va sperie, era doar cadoul lor si dorinta de a va arata ca isi fac datoria.
      10. Sunt gratioase. Si arata mai sofisticat. Ochii lor topesc pe oricine. Blana mereu ingrijita e atragatoare, cere mangaiere si place ochiului. Mersul elegant e admirat de toata lumea. Trebuie sa recunoastem ca pisicile sunt extraordinare!
Si ar mai fi atatea de spus despre ele insa trebuie sa ne limitam la 10 motive pentru ca sa nu dezavantajam cainii, carora le va veni si lor randul sa loveasca…cu argumente.